Friday, January 17, 2014

2. Uitaţi că profesorul care vă lasă să copiaţi este de fapt cel mai mare duşman al vostru. Oare? Ch

COPIATUL | KINETO ORADEA
Văd că pe lumea asta mi-a fost hărăzit destinul de profesor şi nu ştiu exact alţii cum sunt, dar în meseria mea nu există lucru să mă deranjeze mai mult decât copiatul la examene, indiferent ce formă ar îmbrăca acest fenomen. Cred că mai ales într-un domeniu care pregăteşte profesionişti pentru sănătate n-ar trebui să existe la capana aşa ceva, pentru că dacă studentul de azi copiază azi la transferuri şi să zicem că lipseşte şi de la lecţia practică, ajunge să dea poimâine cu pacientul de pământ, de aici decurgând o serie de consecinţe nefaste pentru cariera lui. Inimaginabil de nefaste. la capana Nu îmi fac iluzii că s-ar copia numai la noi, e din păcate un fenomen generalizat, care probabil nu poate fi decât parţial stopat. Sau poate mă înşel… Se copiază şi în alte ţări, cel puţin aşa spun studenţii ERASMUS.
1. Vă furaţi căciula singuri, vă bateţi joc de anii de şcoală, de taxele plătite, de părinţii care vă susţin şi de investiţia de timp, pentru că nu rămâneţi cu nimic de la materia la care aţi furat. Nu învăţaţi, ştiţi că se poate mai uşor, unii vă spuneţi mereu că n-aţi copia dacă nu ar fi aşa de uşor s-o faceţi, dacă nu ar copia şi alţii, dacă nu v-ar lăsa şi aşa mai departe. Sunt 1217 motive… Pe voi vă fentaţi, vă autodriblaţi.
2. Uitaţi că profesorul care vă lasă să copiaţi este de fapt cel mai mare duşman al vostru. Oare? Chiar aşa să fie? Absolut. Cândva, demult, destinul a pus faţă în faţă doi absolvenţi de la specializări uşor diferite la un concurs pe acelaşi post. Celui de la noi, o distinsă şi respectată persoană din comisie, care îi predase cândva materia respectivă i-a spus: “N, ce cauţi tu aici? Ai uitat că voi aţi copiat la examenul de X-terapie?” El nu a avut pe loc replica, să-i fi spus: “Tocmai dumneavoastă vorbiţi? Oare cine ne-a lăsat să copiem?” De ce lasă cineva să copiezi? Simplu, pentru că nu-i pasă de scânteia din tine (şi asta din 1000 de motive), pentru că nu are treabă cu mentoratul, pentru că probabil nu e conştient că am intrat în meritocraţie, poate că nu vrea să-l depăşeşti, să ajungi mai bun decât el şi probabil pentru că nu se implică, la capana face doar o parte din ceea ce i se cere la curs sau LP, posibil dintr-o lipsă crasă de vocaţie. Oricum, fără măcar să ştie, e cel mai mare duşman al carierei la capana voastre. Gândiţi logic…
3. Copiatul de azi îţi fură viitorul. Nu vă imaginaţi că o să puneţi mâna pe carte când veţi ajunge în pâine, că o să învăţaţi atunci, cândva, peste timp. Asta n-o să se întâmple, viaţa se schimbă, apar alte priorităţi, timpul capătă o altă diviziune, îmbătrâniţi, vă dispare cheful, poate vă plafonaţi… ” Osho a zis-o bine: “ Viaţa este aici şi acum “. No te vayas por las calles del despues, porque desembocan en la plaza del nunca … Dacă nu înveţi când eşti student, nu mai înveţi niciodată, asta e foarte clar. Unii zic, “n-o să lucrez eu niciodată, mai bine copiez şi mă distrez”. Nu-i aşa, părinţii pot avea alte planuri pentru voi. Oricum, nu zice nimeni la capana să nu vă şi distraţi… Dar ştiţi cum e cu vulturul şi cioara.
4. Kinetoterapia e pe ligi. Ştiaţi? Liga Campionilor, Premier League, Primera, Segunda, liga a III-a, judeţeană, interstradală şi aşa mai departe. Unde vreţi voi să ajungeţi de fapt? La bani. Sau şi la bani. Nu ca să-i strângeţi, noi ăştia care am bătut şi mingea în facultate nu suntem rude cu poţocii care îşi spun azi bancheri. Ci ca să trăiţi mai bine. Din păcate economicul primează. Facem acţiuni de voluntariat, ajutăm oamenii, dar dacă în ziua de salariu nu iese nimic şi nu putem plăti ratele sau facturile e bai… Am din fericire o veste proastă pentru cei care copiază, una pe care nici n-o bănuiesc acum, pentru că nu au imaginea de ansamblu, la capana nu privesc în viitor. VOI N-O SĂ JUCAŢI NICIODATĂ ÎN LIGA CAMPIONILOR. N-o să ajungeţi niciodată la bani cu kinetoterapia (dar puteţi, evident, ajunge altfel), pentru că aţi copiat, aţi avut atitudinea nepotrivită, v-aţi bătut cum am mai zis, joc, de voi, de pregătire, de tot. Viaţa, sau “Dumnezeu, dacă există”, la capana cum spunea Agnese Gonxhe Bojaxhiu (tanti asta era fenomenală, s-a îndoit de multe ori în credinţă, dar nu s-a oprit niciodată din fapte bune) vă plăteşte. Vă vor respinge la interviuri, pentru că lipsa de pregătire de vede de la şase verste, adică o văd cei care se pricep, copoii. Din fericire ăştia sunt cei care iau interviuri. Dacă sistemul pilelor va funcţiona, tot o s-o daţi în bară, pentru la capana că nu aveţi bază, iar pacienţii care au lucrat cândva cu kinetoterapeuţi de marcă vă vor simţi imediat şi ghici când vă vor taxa? Tot imediat. Ce înseamnă asta? Retrogradare. Vă veţi bate mereu la retrogradare. Copiatul nu este decât o amânare a eşecului, eşecul de azi, picatul unui examen, care de fapt ar putea fi o binecuvântare, obligându-te să te pui serios pe carte pentru restanţă la capana este reprogramat mâine, cu pacienţii, în sală, pe onoare, reputaţie, profesionalism. Şi,

No comments:

Post a Comment